Bedrijf Register
Image default
Financiële diensten

eToro vs DEGIRO – wat is de beste broker?

DEGIRO vs eToro

Er zijn veel goede brokers beschikbaar. Dus hoe kies je daartussen? Vandaag bekijken we de verschillen tussen eToro en DEGIRO.

Als je op de aandelenmarkt wilt handelen, heb je een effectenrekening nodig. En je moet uw brokersbedrijf goed kiezen. Je zult waarschijnlijk lang dezelfde houden. En het veranderen van brokers is een grote pijn.

DEGIRO is een broker uit Nederland die adverteert met zeer lage tarieven. En eToro is een broker uit Israël die voornamelijk adverteert voor sociale handel.

Dus, hoe kun je kiezen tussen deze twee broker? Dit artikel zal je helpen beslissen door DEGIRO in detail te vergelijken met eToro. De vergelijking zal op veel niveaus worden gemaakt: tarieven, beschikbaarheid, beveiliging, enzovoort.

Algemene informatie DEGIRO

DEGIRO is een broker uit Nederland. Het is opgericht in 2018. Ze bieden hun diensten aan in 18 landen en zijn sinds 2018 beschikbaar in Zwitserland. Ze claimen ongeveer een half miljoen dollar.

Het belangrijkste verkoopargument van DEGIRO zijn de lage tarieven. Ze gebruiken vergoedingen als hun belangrijkste advertentiepunt en zijn hierdoor erg snel gegroeid.

Ze bieden toegang tot veel beleggingsinstrumenten (aandelen, obligaties, ETF’s, enzovoort) op veel verschillende beurzen. Maar in dit artikel zullen we alleen deze twee brokers op aandelen en ETF’s vergelijken.

Algemene informatie eToro

eToro is een beursvennootschap opgericht in 2007 in Israël. Ze zijn nu actief in meer dan 140 landen en claimen 11 miljoen gebruikers. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op ruim 800 miljoen dollar. Dit zijn indrukwekkende cijfers!

De verkoopargumenten van eToro bevinden zich op twee fronten:

  1. Hun lage commissies.
  2. Hun sociale handelssystemen.

Het eerste punt spreekt voor zich, maar het tweede punt is waar eToro verschilt van andere beursvennootschappen. Daarvoor hebben ze twee belangrijke kenmerken. Ze hebben de functie CopyTrading die je kunt gebruiken om de transacties van de meest succesvolle handelaren bij de klanten te kopiëren. En je kunt de functie CopyPortfolio ook gebruiken om de portefeuilles van andere gebruikers of bekende investeerders te kopiëren.

Ze bieden toegang tot veel beleggingsinstrumenten: aandelen, obligaties, ETF’s, CFD’s en zelfs cryptocurrencies. Maar we zullen het in dit artikel alleen hebben over aandelen en ETF’s.

Handelsaanbod

We kunnen een kijkje nemen naar de functies die beide brokers bieden.

Aangezien de meeste beleggers passieve beleggers zijn, moeten we beginnen met te kijken naar het aanbod van ETF’s. En er is een groot verschil tussen deze twee brokers hier. De keuze aan ETF’s op eToro is zeer beperkt. Je heeft niet toegang tot alle ETF’s op de beurzen. Aan de andere kant beperkt DEGIRO uw keuze niet.

Dus als je een passieve belegger bent, zorg er dan voor dat uw ETF’s worden ondersteund door eToro voordat je ze gebruikt. Of gebruik gewoon direct DEGIRO.

Ze bieden allebei een mobiele applicatie en een webapplicatie aan. Van wat ik heb gezien, zijn eToro-applicaties beter ontworpen en meer gepolijst dan DEGIRO-applicaties. Maar dat is vooral een kwestie van smaak. En ze zijn allebei gericht op een zeer eenvoudig gebruik, zelfs voor beginners.

Voor de handel bieden beide brokers vergelijkbare functies. Je kunt aandelen kopen en verkopen met de typische beursordertypes. Er is hier niets bijzonders voor geen van beide brokers. Ze hebben allebei meer handelsfuncties dan je nodig hebt.

Een verschil is dat je bij DEGIRO geen valuta kunt verhandelen. Je kunt slechts één valuta in uw account hebben. Zodra je iets in een andere valuta koopt, wordt dit automatisch (tegen betaling) omgerekend. Met eToro daarentegen kunt je rechtstreeks in valuta handelen.

Vanuit onderzoeksoogpunt biedt eToro meer informatie over elk aandeel dan DEGIRO. Voor mij maakt dit niet uit, aangezien ik slechts in zeer weinig ETF’s beleg. Maar voor sommige mensen die actiever handelen, kan dit belangrijk zijn.

Bovendien heeft DEGIRO geen andere features.

Aan de andere kant heeft eToro verschillende functies voor wat zij sociale handel noemen. Zoals ik in de inleiding al zei, kunt je met eToro de transacties van een andere belegger kopiëren, of je kunt enkele beroemde portefeuilles repliceren. Nogmaals, ik denk niet dat dit veel uitmaakt als je een eenvoudige passieve belegger bent. Maar deze functies zijn nog steeds behoorlijk interessant.

eToro maakt het gebruik van geavanceerde functies zeer eenvoudig. Het is misschien de reden waarom 75% van de mensen op eToro geld verliest. Beleggen met hefboomwerking moet niet gemakkelijk te gebruiken zijn. Aan de andere kant, zelfs met DEGIRO, verliezen de meeste gebruikers geld.

eToro heeft dus veel meer functies dan DEGIRO. Maar het is alleen van belang als je deze functies nodig heeft. En bent je een passieve belegger en wilt je beleggen in ETF’s, dan biedt DEGIRO nog veel meer ETF’s aan. DEGIRO is meer geschikt voor passieve beleggers, terwijl eToro actieve beleggers wil aantrekken.

Welke broker is goedkoper?

Beide brokers zijn goedkoop, dus laten we eens kijken welke van DEGIRO versus eToro goedkoper is.

Voor aandelen en ETF’s (de enige twee dingen waarin ik geïnteresseerd ben), heeft eToro geen kosten! Ja, dat heb je goed gehoord. Je kunt bij eToro gratis handelen in aandelen en ETF’s. Deze commissievrije handel is alleen voor longposities zonder hefboomwerking. Maar dit is prima, want het gaat hier allemaal om passief beleggen.

Aan de andere kant is DEGIRO alleen gratis voor een paar ETF’s op een gekozen lijst. DEGIRO hanteert lage tarieven op de meeste beurzen.

Op het eerste gezicht lijkt eToro een stuk goedkoper dan DEGIRO. Hoewel DEGIRO nog steeds goedkoop is in vergelijking met andere brokers, kan eToro-handel zonder commissie niet worden verslagen.

Nu zal de spread tussen de biedprijs en de vraagprijs aanzienlijk hoger zijn met eToro. Dit is een van de manieren waarop ze geld verdienen. Het is echter zeer moeilijk te kwantificeren.

Dat is nu alleen waar als je USD rechtstreeks naar uw eToro kunt overboeken. Zoals we eerder hebben gezien, accepteert eToro geen CHF. Het betekent dat je het op de een of andere manier moet converteren. En hoewel het EUR accepteert, rekent het een afschuwelijke vergoeding van 2,5% per storting en per opname. Deze krankzinnige vergoeding overschaduwt alle kosten die je ooit met DEGIRO zou betalen.

Laten we tot slot eens kijken naar niet-handelskosten. Stortingen zijn bij beide brokers gratis. Opnemen is gratis bij DEGIRO, maar kost 5 USD voor eToro. eToro heeft ook een inactiviteitstoeslag van 10 USD per maand als je een jaar lang niet hebt ingelogd op je account. Iedereen kan deze vergoeding vrijwel negeren, aangezien iedereen minstens één keer per jaar verbinding moet maken met zijn brokersaccount.

DEGIRO heeft één extra vergoeding: de verbindingsvergoeding voor de uitwisseling. Voor elke beurs die je gebruikt (exclusief uw lokale beurs), betaalt je 2,50 EUR per jaar.

Welke broker is veiliger?

Laten we eens kijken naar de beveiliging van DEGIRO vs eToro. Uw vermogen moet veilig zijn als je van plan bent veel geld te investeren.

Technisch gezien zijn beide brokers veilig. Ze bieden allebei tweestapsverificatie. En ik heb bij geen van de brokers informatie gevonden over lekken of inbreuken.

Hoe zijn ze gereguleerd?

Beide brokers zijn goed gereguleerd met Europese en internationale wetten. Aangezien eToro in veel landen actief is, moeten ze aan verschillende wetten voldoen. Dus, op basis van waar uw account zal zijn, zullen er verschillende regels zijn. De Nederlandse autoriteiten reguleren DEGIRO.

Hoe wordt jouw geld beschermd?

In beide gevallen geniet je dezelfde bescherming van 20.000 EUR als je hun Europese rekeningen gebruikt. Deze bescherming beschermt alleen uw geld. Activa moeten over het algemeen op uw naam staan ​​en als zodanig beschermd zijn tegen faillissement.

DEGIRO en eToro houden uw activa op gescheiden rekeningen. Segregatie betekent dat uw vermogen niet op hun balans staat, maar in een dochteronderneming. Deze scheiding is essentieel omdat dit ervoor moet zorgen dat als het hoofdbedrijf failliet gaat, uw vermogen veilig is bij het tweede bedrijf.

In beide gevallen, wanneer je aandelen koopt, koopt je direct de echte aandelen en deze worden op uw naam gehouden. Nu zijn er twee uitzonderingen om te overwegen.

Ten eerste kan DEGIRO standaard uw vermogen uitlenen. Het betekent dat ze kunnen beslissen om uw activa uit te lenen aan een shortseller zonder dat je het weet. Het brengt een klein extra risico met zich mee. Je kunt dat risico ondervangen door te kiezen voor een DEGIRO Bewaarrekening, maar je betaalt wel wat vergoedingen over dividenden.

eToro kent ook enkele uitzonderingen waarbij aandelen worden aangehouden als Contracts for Differences (CFD’s) en niet rechtstreeks als echte aandelen. Voor Europese beleggers zou dit geen probleem moeten zijn, tenzij je gebruik maakt van de effectenbeurs van Milaan of de beurzen van Helsinki, Kopenhagen en Oslo. Op deze beurzen worden aandelen ingekocht met CFD’s. Lees voor de zekerheid de lijst met eToro-uitzonderingen.

CFD’s zijn niet zo goed gereguleerd als aandelen en ook niet beschermd. Dus als er iets met eToro gebeurt, heeft je niet hetzelfde beschermingsniveau als wanneer je aandelen had.

Conclusie DEGIRO vs eToro

DEGIRO en eToro zijn heel verschillende brokers. DEGIRO is geschikt voor Europese landen, terwijl eToro meer een internationale brokerdij is.

eToro is alleen goed als je toegang hebt tot USD. Anders heeft het gewoon geen zin. De kosten die je voor de conversies betaalt, wegen op tegen de voordelen van handelen zonder commissie, en verreweg!

Aan de andere kant behandelt DEGIRO CHF- en EUR-stortingen en heeft het ook zeer lage kosten. Als je meer wilt weten, lees dan mijn recensie van DEGIRO.