Bedrijf Register
Image default
Bouw en onderhoud

Ben jij al bekend met de trillingsmeter?

Een trillingsmeter. Binnen de bouw ontkom je hier niet aan. Ben jij al bekend met de trillingsmeter of komen er gelijk allemaal vragen in je op bij het horen van dat woord? Lees vooral verder, want na het lezen van de informatie hieronder ben jij helemaal op de hoogte. 

Waarom wordt een trillingsmeter veel gebruikt in de bouw? 

Je hebt er zelf vast wel eens mee te maken gehad. Een machine die aan het trillen was. Bijvoorbeeld een wasmachine of droger, deze kunnen soms aardig te keer gaan. Bij deze apparaten is het alleen normaal dat er wat meer beweging in zit. Soms kunnen er trillingen ontstaan in machines die je liever niet hebt. In de bouw werken ze natuurlijk veel met machines. Daarom is het extra belangrijk dat hier goede controle over wordt gehouden. Trillingen kunnen namelijk grote nadelen en erge gevolgen hebben op de machines en de omgeving. Daarom wordt er in de bouw veel gewerkt met trillingsmeters.  

Waarom trillingen controleren? 

Het controleren van trillingen is goed voor de apparaten, maar ook zeker voor de omgeving. Door de trillingsmetingen tijdens bouwwerkzaamheden te doen krijg je meer duidelijkheid over de hoeveelheid trillingen bij de machines. Het is handig, omdat je dan weet wat het kan doen voor de omgeving. Hierdoor kan schade en hinder voor de omgeving verminderd of zelf voorkomen worden. 

Wat doen de trillingsmeters? 

Trillingsmeters werken door middel van professionele sensoren. Wat doen die professionele sensoren dan precies? In de trillingsmeter zitten professionele sensoren. Deze meten heel precies alle trillingen. De trillingen worden samen met de tijd gemeten. Dit is dus handig om uiteindelijk de trillingen te verminderen of te voorkomen. 

Voorkomen schade en andere nadelen 

Toch kan het zijn dat je te laat bent met het meten van de trillingen. Hierdoor kunnen helaas flinke nadelen ontstaan. Maar hoe zorg je ervoor dat jij deze nadelen niet hoeft te ervaren? Probeer vroegtijdig de oorzaken van trillingen vast te stellen. Dit kan een hoop kosten schelen en daardoor zorg je er ook nog voor dat alles veilig blijft. Ook is het van belang dat je de conditie van een machine blijft controleren. Dat zorgt ervoor dat je het energieverbruik kunt verminderen.